Hoppa till innehåll

Maria Sundbom är tillbaka

17 september 2024

Pionjär för den unga publiken i Östergötland

När Östgötateatern i början av 2000-talet startade en egen scen för scenkonst riktad till ung publik var skådespelaren Maria Sundbom en del av den första ensemblen. Idag är hon ett välkänt ansikte såväl på landets teaterscener som i TV och film. I höst återvänder hon för första gången till Ung Scen Öst, som regissör för den turnerande föreställningen Pojkvännen, skriven av Ninna Tersman.

”Det är häftigt att vara tillbaka”, säger Maria. ”Att starta Ung Scen Öst var det första professionella arbetet för mig efter Teaterhögskolan. Vi hade enormt höga ambitioner. Linköping skulle få sin första barn- och ungdomsscen och vi lät oss inspireras av Sveriges största konstnär för barn och unga; Suzanne Osten. Hon har skolat flera generationer i vikten av teater för de unga medborgarna, med ett verkligt barnperspektiv och genom att se barn ur deras egen horisont. Vi ville möta de unga med respekt och med konst.” Med den drivkraften var det viktigt att visa hur olika barns uppväxt och barn kan vara, på samma sätt som olikheter hos vuxna. Den självklara drivkraften var att ta de unga på allvar – med all humor, sårbarhet och kamp som det innebar. 

När Maria nu återvänder till teatern är det med stolthet: ”Idag är Ung Scen Öst en av de mest välrenommerade och självklara barn- och ungdomsscenerna i Sverige. Den höga ambition vi hade från första spadtaget levde vidare och Ung Scen Öst blev satt på kartan. Det är fantastiskt att få uppleva!”


Kammarspel om att bli stor

När det närmar sig premiär av klassrumsföreställningen Pojkvännen beskriver Maria den så här: ”Det är ett ljuvligt litet kammarspel för mellanstadiet. Det handlar om om vänskap och utanförskap, om lögner och om att börja bli stor – måste man sluta leka då?”

Den starka känslan för den unga publikens rätt till teater är fortfarande kvar: ”Teater kan hjälpa barn att få syn på sådant som kan vara svårt att prata om. Den kan hjälpa till att sätta ord på känslor och på situationer vi alla hamnar i. Teater är ett fantastiskt komplement till all annan livsinlärning som barn behöver för att få bra verktyg med sig i livet. Man kan spegla sina egna dilemman, se att man inte är ensam om jobbiga upplevelser, skratta åt pinsamheter och få syn på hur tokigt det kan bli ibland. Det gäller för oss alla!” säger Maria och fortsätter: ”Teater hjälper till att träna empati och fantasi, som är livsviktiga fundament hos oss människor. Och genom estetiska utryck får barnen också lära sig att läsa av världen på olika sätt.”

Det har gått två decennier sedan Maria var med och etablerade Ung Scen Öst, men engagemanget får tiden att verka kort när hon blickar fram mot höstens spelperiod: ”Jag tycker teater är totalt oslagbart för den unga publiken. Och det känns helt fantastiskt att vår föreställning ska turnera i klassrum över nästan hela Östergötland”, avslutar den återvändande pionjären.

Läs mer om Pojkvännen